Zorg voor elkaar, in elke vorm

We ervaarden vandaag veel intense gevoelens. Om 10 uur vertrokken we naar de Nile Farm om eens een dagje mee te lopen met de lokale zorgverleners van Bike4Care. We merkten meteen dat het er in Oeganda anders aan toe gaat dan bij ons. Om te beginnen hebben medische verzorgers geen universitaire opleiding gehad, maar een training van drie maanden. Ze halen dus de meeste kennis uit ervaring. We kregen eerst een korte uitleg over verschillende medicijnen en hoe ze nu juist te werk gaan met de patiënten. Vervolgens gingen we mee op huisbezoeken, met de mondmaskers in de aanslag en het bewaren van de nodige afstand. We bezochten malariapatiënten, zwangere vrouwen en zieke kindjes. Dit was erg pakkend. De zorgverleners zijn vaak vrijwilligers, wat betekent dat ze hier niets aan verdienen. Een aantal zorgverleners hebben dagelijks tot wel dertig patiënten. Dankzij de fiets die ze van CooP-Africa kregen, kunnen ze dit veel efficiënter aanpakken. We kregen ook de kans om heel wat vragen te stellen. Zo zijn we te weten gekomen dat er in deze regio maar enkele coronagevallen zijn geweest.
Voor onze lunch gingen we naar een klein restaurantje. We aten in een hutje langs de kant van de weg en genoten van plaatselijke gerechten zoals pocho and beans.
In de namiddag bezochten we een van de health care centers. Deze ziekenhuizen krijgen een beoordeling van 1 tot 4, waarbij 4 de beste kwaliteit heeft. We kregen een rondleiding in health care center 4. We bekeken elke afdeling en zagen dat de vrouwen met 22 op één kamer liggen. In het hele ziekenhuis waren maar 2 dokters aanwezig, die net zoals de verplegers verblijven op het terrein achter het ziekenhuis. Er is maar 1 operatiezaal. Dit betekent dat men vaak moet beslissen wie het snelste hulp nodig heeft. Wat ook erg opmerkelijk is, is dat alle zorg en medicijnen daar gratis zijn. Deze dag over Bike4Care sloten we af met een reflectiemoment.

Doei,
Jan, Sara en Liene

Comments 4

 1. Mooi verslag van een stevige dag. Goed dat jullie hier samen over kunnen reflecteren.
  Ik kan me inbeelden dat dit een diepe indruk gemaakt heeft.
  Ongelofelijk wat een fiets kan betekenen hè.
  Prachtig doel!

 2. Heerlijk om elke dag een verslag te lezen van jullie onvergetelijke reis!
  Indrukwekkend om te zien hoe jullie deze wereld aan het verkennen zijn!
  Benieuwd hoe jullie van deze reis reis zullen terugkomen…om te ontdekken wat al deze indrukken en ervaringen met jullie doen.
  Ongeduldig om ook op één of andere manier een klein steentje bij te dragen aan dit fantastische project…
  We wensen jullie nog een mooi vervolg van de reis, tot binnenkort!

 3. Een beklijvende dag… En weeral werden jullie geconfronteerd met een ander aspect van Oeganda. Zo boeiend! En hoe fijn is het om dit samen met anderen te mogen beleven. Ook wij thuis zijn hiervan onder de indruk!

 4. Het is confronterend om vast te stellen hoe verwend wij zijn in de Westerse wereld wat betreft gezondheidszorg, vergeleken met deze getuigenis. Ik heb veel respect voor de artsen en verpleegkundigen die elke dag alles geven in deze moeilijke omstandigheden.
  Je kan als hulpverlener en als mens altijd iets betekenen voor anderen door nabij te zijn, te luisteren naar de noden en niet op te geven.
  Jullie hebben een unieke kans om dit te beleven en een steentje te kunnen bijdragen met jullie project, fantastisch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *