trainingsweekend dag 2

Voor de eerste keer in editie 5 zitten de fietsers twee dagen na elkaar op hun zadel voor meer dan 100 km per dag. De eerste grote test is begonnen. Terug in hun bubbel per kleur vertrekken ze per vier naar Belgische hoogtepunten: het Atomium of het dorp van Mega Mindy. Meteen een goede plek voor een selfie, een traktatie en een rustplek. De trend is gezet om rijmend te communiceren, maar dat vraagt nog wat inlooptijd voor deze schrijver.

Deze toeristische info krijgen de fietsers over hun route van de dag:

Van Lier naar Brussel en terug is de korte samenvatting van vandaag, oftewel Atomiumke-tik. Via de Nete rij je naar Hazewinkel. Jaarlijks is deze olympische baan gastheer van het Belgisch kampioenschap roeien. Via Londerzeel en Merchtem rijden we richting Brussel. Zachtjes aan wordt het landschap glooiender. Vooraleer je Brussel binnen rijdt, fiets je door de Brabantse Kouter en een stukje Pajottenland. Ook al zijn er maar 3 klimmetjes die naam waard, toch doe je meer hoogtemeters door het zacht glooiende karakter van deze streken. Als je goed oplet, kan je het Atomium al in de verte spotten. Als Brussel in je hoofd een drukke anti-fiets stad is, dan zal je schrikken. Je rijdt Brussel binnen via een fietsostrade, waarna je van het ene park in het andere fietst om uit te komen op de statige Boulevard du Centennaire. Na je selfie aan het Atomium ben je na enkele kilometers verrassend vlug uit Brussel. Via de Plantentuin van Meise en het centrum van Grimbergen kom je op een droom van fietspad langs de Zenne. Ooit wordt dit fietspad helemaal van Brussel tot in Mechelen doorgetrokken. Na Mechelen volg je de fietsostrade tot in Duffel. Vanaf dan is het terrein ongetwijfeld terug bekend. De meeste wegen zijn autoluw of -loos. Als er een fietspad of -strook is, rij er dan ook op. Rij altijd veilig en hoffelijk.

Vandaag rij je via Antwerpen de hele Antwerpse haven door. Vanuit Lier volg je de fietsostrade tot aan het ringsfietspad van Antwerpen. Dit volg je tot aan het Eilandje waar je vanop de Londenbrug het Havenhuis en het MAS ziet liggen. Langs het Red Star Line Museum rij je naar het Noordkasteel, een kleine groene zone tussen stad, Schelde en haven. Vanaf nu volgen we de Scheldelaan, 30 kilometer lang alleen maar haven. Tijdens de weekdagen is het hier niet te doen van de drukte, maar tijdens het weekend is het hier zo goed als verlaten en heel aangenaam fietsen. Je komt 2 dubbele sluizen tegen. Improvisatie kan nodig zijn wanneer de sluisdeur op je route gesloten is. De bordjes volgen en na wat draaien en keren (en extra kilometers) geraak je wel via de andere sluisdeur aan de overkant. Halverwege de haven kom je aan Lillo Fort aka Mega Mindy Town. Terwijl de rest van het dorp plaats heeft moeten maken voor de haven, staat het fort er nog steeds. Gevolg: een piepklein dorpje met de naam Lillo-Fort op het fortdomein. Lillo is niet het enige dorpje dat moest verdwijnen voor de haven. Hier en daar zie je in de haven nog een achtergebleven kerktoren of windmolen, en aan de overkant ligt Doel in de schaduw van de koeltorens. Na 46 kilometer eindigt de Haven en draait de Scheldelaan naar Oosten. Door het Moretusbos rij je naar Putte. Het Kasteel Ravenhof is een leuke plek om even te pauzeren, als je zin hebt. Via Kalmthout rijden we naar het militair vliegveld van Brasschaat. Sinds 1910 is hier non-stop activiteit, waardoor het een van de oudste vliegvelden van België is. Dit militair domein is nu voor het grootste deel natuurgebied. Na 79 kilometer rijden we via de rustige jaagpaden van het Kanaal Dessel-Schoten, Albertkanaal en Netekanaal richting Lier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *