Julius

Wanneer wij een paar dagen genieten van de schoonheid van Oeganda, presenteren wij graag elke dag een persoon die ons de ogen heeft geopend, die ons versteld heeft doen staan en ons heeft laten inzien waarom een fiets een verschil kan maken. Zij zijn de mensen die ons er nog meer van overtuigen dat we het juiste goede doel voor ogen hebben en nog meer ons best willen doen om geld in te zamelen.


En starten doen we bijzonder graag met Julius, een jonge man met grote dromen en nog grotere ambities. Hij is afkomstig uit het hoge noorden maar wil niet veel kwijt over zijn verleden. Leven in de geschiedenis remt af. Het nu helpt voor morgen. En voor morgen hoopt hij dat mensen zichzelf niet meer langer centraal stellen. Dat de eigenliefde niet meer wint van de liefde voor een gemeenschap.


Toen Covid-19 ook in Oeganda de proporties van een pandemie begon aan te nemen, besloot CooP-Africa om aan de oevers van de Nijl een stukje grond te kopen met een landtong die uitsteekt tot in de kolkende rivier. De laatste tien jaar worden beide oevers van de Nijl in Jinja opgekocht door rijke witte mensen die Kampala in het weekend willen ontsnappen. De chique resorts schieten als paddenstoelen uit de grond, met ontbossing tot gevolg. The Nile Farm, waar Julius vanaf het begin woont en werkt, wil hierin verandering brengen en de plaatselijke bevolking een boost geven.


In het vervallen huis, niet meer dan een paar muren zonder ramen, deuren of dak, doet dient als meetingroom voor de vele boeren uit de omgeving. Dankzij Bike4Work kunnen zij hun producten naar de markt aan de rand van Jinja brengen om tegen een betere prijs te verkopen. Maar de concurrentie kan moordend zijn. Daarom worden in de meetingroom van The Nile Farm onder leiding van Julius bijeenkomsten georganiseerd om kennis uit te wisselen, te experimenteren en soms te falen. Het land van de farm is opgedeeld in gebieden met verschillende soorten mango, passievruchten, koffie- en cacaoplanten. Een vijver met vissen waarop planten staan die een koe kalmeren, combineert landbouw met gezondheid. Konijnen, kippen, eenden, kalkoenen leven er in vrede samen. Enkel wanneer ze eten, kom je best niet te dichtbij. The Nile Farm heeft ook eigen bijen voor honing. Aan de Nijl bouwde Julius een rustplek voor vissers van het dorp en een paviljoen om te genieten van het uitzicht.


Julius woont op de Nile Farm en leeft volgens het ritme van de plek. Hij smukt zijn eten op met verse kruiden zoals rozemarijn, munt, Oegandese basilicum en citroengras die hij teelt in kruidenbakken geconstrueerd uit oude autobanden. Op een aangrenzend stuk land teelt Julius kolen, aubergines, tomaten, … waar hij zelf van mag eten en een deel wordt voorzien voor de maaltijden op het kantoor zodat de hele staf van zijn kunde kan genieten. De overschot wordt verkocht. Zo is er opbrengst voor meer zaden, planttechnieken, fietsen voor nieuwe boeren die nieuwe kennis meebrengen. Landbouw, fietsen en gemeenschap, de drijvende factor achter Julius en The Nile Farm van CooP-Africa.
Soms organiseert Julius ook uitstappen naar de buren, zoals aan de overkant van de Nijl, om bij hen nieuwe technieken te leren, efficiëntere irrigatiemethoden onder de knie te krijgen of kennis over zaden uit te wisselen. Hoewel die boerderij slechts een paar meter verder is, moeten ze door de kolkende Nijl toch helemaal via Jinja reizen. Met hun fiets uiteraard.
De fiets is hier niet het doel, maar een middel. Een duurzame weg voor een duurzame oplossing waarbij lokale producten met lokale kennis tot een hoger niveau worden geteeld. CooP-Africa doet meer dan financiën zoeken om fietsen betaalbaar te maken. Het zet ook in om de fiets in al zijn aspecten te benutten, en daar is Julius een energiek voorbeeld van. Hij bulkt van passie en liefde voor zowel de natuur als de gemeenschap. En daardoor beseft Julius dat hij niet de maat van alles is.

Comments 3

  1. Zo fijn om op deze manier de organisatie een beetje beter te leren kennen.
    Geniet nog van de fantastische natuur deze laatste dagen van jullie onvergetelijke reis!

  2. Fijn om op deze manier de organisatie en de mensen er achter wat beter te leren kennen.
    Geniet nog van de prachtige natuur deze laatste dagen van jullie onvergetelijke reis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *