Jinja roept vragen op

Pubers kunnen ook voor hun wekker opstaan. Ook al kruipen ze pas om 3u in bed. Misschien zitten die hanen en apen uit de tuin er wel voor iets tussen…of gewoon de zin om Oeganda bij daglicht te ontdekken.

Veel vers fruit dat smaakt naar natuur in plaats van chemicaliën in de maag, is het tijd om kennis te maken met de staf van CooP-Uganda, bikeventures en the green hub. En meteen ook het onderscheid te leren. Bikeventures biedt ecologische toeristische uitstappen aan. Met deze opbrengst worden alle werknemers betaald en kunnen de fietsen die CooP-Uganda uitdeelt geassembleerd of hersteld worden. Ook alle werknemers worden met dit geld betaald. Kortom: elke cent dat Sint-Ursula fietst voor zusterorganisatie CooP-Belgium inzamelt, gaat rechtstreeks naar Oegandezen. En zo hoort het.

Bikeventures nam ons mee op een verkennende fietstocht door de tweede grootste stad dan het land. Het koloniaal verleden, het inzakken van de economie, de armoede aan en van de haven, de eerste kerk, een grootse overdekte markt of het kerkhof van de gesneuvelden van WO2 die de W meteen een duidelijke invulling gaf, niets werd achter gehouden. Zowel de mooie als de achterkanten van Jinja kwamen aan bod en dat hakt meteen op de ambassadeurs in. Een doop om u tegen te zeggen.

En de activiteit van de namiddag deed er nog een schepje bovenop. CooP-Uganda levert niet enkel fietsen, maar pleit bij het stadsbestuur ook voor veilige fietspaden en duidelijke verkeersregels. De werknemers geven in de scholen waar leerlingen met een fiets les volgen, wekelijks verkeersles. En daar wordt ook geen enkel item uit de weg gegaan. Alle leerlingen die nog te voet naar de les moeten gaan, moesten recht staan. Niet enkel een manier die in Belgische scholen ongepast zou zijn, maar vooral een eye-opener. Nog 84 leerlingen van de 102 in de klas gingen staan. Nog heel wat leeftijdsgenoten waarvoor een fiets een verschil kan maken. En wat bij ons in 1 jaar, verspreid over 5/6 klassen zit, volgt hier samen les met 1 leerkracht, 1 bord, 1 krijtje en een luidloeiende koe aan het gat in de muur die ook haar deel van de aandacht wil. Contrasten op hun scherpst!

Comments 5

 1. Wauw. Knallende start met vermoeide pubers 🥴. Waarschijnlijk al heel wat om ‘s avonds over na te praten.
  Leuke foto’s 👍🏻

 2. Wauw. Knallende start met vermoeide pubers 🥴. Waarschijnlijk al heel wat om ‘s avonds over na te praten.
  Leuke foto’s 👍🏻

 3. Prachtige foto’s.
  Jullie gezichten spreken boekdelen. Al stevige eerste impressies.
  Volgen en steunen jullie voluit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *