Etappe 3

102km, 1130hm , zacht glooiend van Bohan naar Varennes-en-Argonne

Voor de tweede keer verlaten we vandaag België en rijden door de Franse Ardennen en de Champagne. Een glooiende streek met af en toe een prik in de kuiten.
Vanaf de eerste kilometer fietsen we de prut uit onze ogen op Les Voies de Bohan. Een klim van bijna 4km. Daarna hebben we eigenlijk het ergste gehad. Nog wel een klim op 28km die het vermelden waard is, maar verder zijn het vooral heuveltjes die we op onze weg gaan vinden. Klein bier in vergelijking met wat er nog komt, maar toch niet onderschatten want het zijn wel veel puistjes.
Misschien is het meteen ook een goed moment om duidelijk te maken hoe men een hoogteprofiel leest. We hebben het dan over dat ding met al die piekjes op het blad dat elke avond wordt opgehangen, dat ding dat je nachtmerries bezorgt en het zweet doet uitbreken zonder dat je ook maar in de buurt bent van je fiets. Wel, dat hoogteprofiel ziet er vandaag (en gisteren, eergisteren en morgen ook) echt schrikbarend uit. Maar niets van dat al, het geheim is de Y-as! Kijk altijd naar de getallen die daar staan, want dat is de hoogte ten opzichte van de zeespiegel. Vandaag is dat ongeveer minimum 120m en maximum 420m. Dat is maar een maximum verschil van 300m, een hapje! Tenzij je natuurlijk ook de X-as bekijkt en beseft dat het eerder hapjes op een familiefeest zijn. De eerste zijn lekker, maar dan komen er nog 4, 9, 10, 12,… van die hapjes én je oma is lief maar dwingend. Dus hapje per hapje, blijven gaan en zien dat je je niet verbrandt. Gelukkig is het niet het eerste familiefeest, gisteren en eergisteren was het ook al zoiets, je geraakt er dus aan gewend.
Kort samengevat, die hoogteprofielen zien er misschien uit als een zaagblad dat als een heet mes door jullie zacht vlees snijdt, in werkelijkheid moet je veel meer schrik hebben van die mooie egale hoogteprofielen in de Vogezen. Op dag 6 staat daar minimum 300m en maximum 1200m op de Y-as. Brrrr… we gaan de hapjes nog missen!

Comments 3

  1. Dat wordt hierboven mooi uitgelegd, met al die hapjes! 😉
    Toch veel goede moed gewenst aan alle fietsers!
    En natuurlijk ook aan het logistieke team, want zij staan ook dagelijks voor een hele uitdaging!

  2. Proficiat aan de fietsers en de hele organisatie, een onvergetelijk avontuur om 6 jaar Sint Ursula af te sluiten met een knaller. Nog veel moed voor de laatste loodjes, Yes you can!
    Groetjes aan iedereen!
    Katleen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *