Een groenere fiets

Niet alleen fietsen geven is heel belangrijk, ook het aanbieden van veel groen op de scholen en in de communities is van groot belang. Dat weet CooP-Africa als geen ander, waardoor ze het concept hebben opgericht: doneer 1 fiets en we planten 10 bomen. Deze voormiddag mochten we met eigen ogen zien hoe dit in zijn werk gaat en zelfs enkele bomen mee helpen planten. Deze (fruitbomen en houtbomen) worden altijd in de scholen gepland waar de fietsen worden uitgedeeld, en als er geen plaats genoeg is op de school planten ze de bomen bij studenten thuis zodat heel de community er kan van meegenieten, ofwel in de buurt van de kerken. Onder het principe ‘het fruit dat aan de bomen hangt is voor iedereen’, is het des te belangrijker dat er zoveel mogelijk gepland kunnen worden. Indien er niet veel bomen zijn in de buurt is immers de kans op vers fruit vrij klein. First come first serve, dus het fruit zoals mango’s en jackfruit wordt al geplukt nog voor het rijp is, want wacht je te lang dan gaat iemand anders ermee lopen. De school waar we vandaag langs zijn geweest was dan ook heel blij met de vijf bomen die geplant zijn en binnen twee jaar voor heerlijk fruit kunnen zorgen.

Tijdens het middagmaal in Bike Ventures werden we getrakteerd op de uitreiking van een fotowedstrijd tussen de medewerkers. Clarisse, een Belgische dame die 3 maanden vrijwilligerswerk heeft gedaan hier, heeft enkele weken geleden een korte sessie fotografie gegeven zodat de medewerkers, als ze bezig zijn met hun projecten, boeiende foto’s kunnen nemen die de sterktes van CooP-Uganda kunnen laten zien. Ze hebben elk de voorbije weken foto’s genomen en mochten dan zelf hun beste foto’s hieruit kiezen en omhoog hangen in de compound. Deze middag werden de foto’s overlopen en besproken qua compositie, lichtinval en boodschap. Nadat wij onze stem mochten uitbrengen werden de drie beste foto’s bekend gemaakt en kregen de winnaars een prijs die ze zeer enthousiast in ontvangst namen. De trots die we op dat moment bij hen zagen, zorgde voor een hartverwarmend moment.

Het project pimp my bike van de cycling clubs stond tijdens de namiddag op de planning. Studenten die een fiets gekregen hebben en in de cycling club zitten, kunnen aan Henry vragen om hun fiets te personaliseren. Vandaag hadden we verf, stickers (nog een buit van onze vorige school-in-a-box) en reflectoren mee om de fietsen te versieren. Onze studenten mochten hierbij helpen waardoor de drie identieke fietsen er nadien stuk voor stuk uniek uitzagen. Vanaf nu valt voor deze leerlingen hun fiets meteen op. Het is duidelijk dat ze trots zijn op het resultaat waardoor ze hun fiets nog beter voor de juiste doeleinden zullen gebruiken. Ook voor leerlingen die op eigen houtje hun fiets versieren en eigen maken, kunnen kans maken op een mooie prijs uitgereikt door CooP-Uganda om de leerlingen nog meer te motiveren om hun fiets persoonlijk te maken.

Dit was de laatste volledige dag dat we ons ondergedompeld hebben in alle aspecten van CooP-Uganda. Vanaf morgen verzamelen we alle informatie en staat er een heus afsluitmoment op het programma met alle medewerkers. Iets waar niet alleen onze leerlingen, maar zeker ook de medewerkers zelf heel hard naar uit kijken.

Comments 2

  1. Lachende gezichten ! Zalig.
    En niet alleen daar: jullie verhalen en acties in woord en beeld, doen ook onze gezichten opklaren. Nog van dat!

  2. Die vrolijke snoeten doen vermoeden dat jullie verblijf niet alleen leerrijk was, maar ook grappig af en toe. Benieuwd …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *