Een droom die wordt vervolgd

Dat CooP-Africa meer doet dan gelden zoeken om fietsen betaalbaar te maken voor scholieren, zorgverstrekkers en arbeiders; is op deze site al vaker duidelijker geworden. Er wordt met het stadsbestuur een verkeersplan voor de stad Jinja onderzocht en opgesteld waarbij onze organisatie ijvert voor een plek voor de fiets. Of het over fietspaden gaat, stallingen of verkeersregels; alles mag besproken worden. En het stadsbestuur heeft er oor naar! Een droom die wordt vervolgd.

In het dorp/gebied waar veel scholen staan waar fietsen een oplossing bieden, staat ook de Nilefarm van CooP-Africa. Een stuk land met een vervallen huis, met een uitloper op een landtong in de Nijl. Sinds het begin van corona is hier een project gestart binnen Bike4work. Alle know how van boeren kan hier uitgewisseld worden in de meetingzone, niet meer dan een paar muren. CooP-Africa wil een ontmoetingsplek creëren waar nieuwe technieken en mogelijkheden onderzocht en aangeleerd worden aan alle boeren uit de buurt. Er worden zelfs studiebezoeken in andere buurten georganiseerd want leren kan je ook van buren. En zo krijgt de fiets voor boeren een extra dimensie. Dit pilootproject is een droom die wordt vervolgd.

Maar het is wegens zijn ligging ook een ideale plek om een race te organiseren voor alle leerlingen uit de omliggende scholen. Een fietsevenement om de fiets bij de jongeren te promoten en ook de fijne kant van het voertuig te laten ontdekken. Fietsen kan ook ontspannend en verbindend zijn. De organisatie van dit evenement lag in handen van onze ambassadeurs, zoals ze zelf vertellen:

Vandaag stonden we niet zo vroeg op als gisteren, maar toch wel om 7 uur. We hebben lekker ontbeten en reden met een busje naar de Nile farm (= de nijlboerderij). Hier hebben we een bikerace georganiseerd voor leerlingen van de fietsclubs van 3 verschillende scholen. Toen we daar aankwamen moesten we eerst even alles klaarzetten bv: de finishlijn, … . rond 9:20 begonnen de eerste leerlingen aan te komen. Niet veel later nodigden we ze uit om bij ons te komen zitten, we vroegen of ze ons een lokaal liedje wilden aanleren. Het zingende meisje Grace zong een typisch Oegandees liedje waarbij ze een paar danspasjes deed. Deze waren zo aanstekelijk dat we ook onze Vlaamse klassiekers van onder het stof haalden: hoofd schouders knie en teen, het smidje, de vogeltjesdans en zelfs de kabouter plop dans. Toen kraakten we onze stijve heupen los en begonnen mee te dansen op Oegandese muziek.
Op het laatste nippertje kwamen nog 20 leerlingen aan. we lieten eerst de drie scholen onderling tegen elkaar racen. De winnaars van dezen mochten de titel van hun school verdedigen in de volgende ronde. Wanneer deze strijd gestreden was mochten de meisjes nog eens racen omdat ze te laat waren door hun examen. De winnaars kregen een fietstruitje van CooP-Africa.
In de namiddag kregen we vrije tijd om nog wat uit te rusten.

Dag dag
Lila-Jane, Jan , Liene, Mit, Leon

Comments 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *