Dankzij de fiets wordt elk dorpsplein een grote markt.

Kukelekuuuuu!! Hallo haan en dag slaap.
Vandaag stond in kader van Bike4Work. We reden mee met een verkoopster die schoenen en matoké verkocht. Dit doet ze omdat haar man gestorven is. Daardoor had ze als boerin een te laag inkomen om haar vijf kinderen te onderhouden. Ze kon de schoolrekening niet meer betalen waardoor ze een extra job moest zoeken. Vroeger moest ze de spullen die ze verkocht op haar hoofd dragen. Zo zag Marieke van CooP-Uganda haar nood aan een fiets. In samenspraak met haarzelf werd er dan gekozen welke grootte van mand er op de fiets moest komen om al haar verkoopmateriaal mee te kunnen nemen. Met de fiets kan ze sneller, vaker en meer klanten bezoeken. Ze kent al haar klanten heel goed waardoor schoenen ook op afbetaling gekocht mogen worden. Per paar maakt ze 1,5 euro winst. Elke week gaat ze twee keer naar de markt. Daar koopt ze schoenen op vraag van haar klanten. Je merkt dat ze heel blij is met de fiets en dat haar leven en dat van haar kinderen hard is veranderd. De andere twee groepen hebben gelijkaardige verhalen en getuigenissen gehoord. Een fiets kan voor werkende mensen een groot verschil maken.
In de middag zijn we gaan eten op het marktje waar we gisteren lokale maaltijden genoten. Daarna reden we naar de Nile Farm, een gloednieuw project van CooP-Uganda dat tijdens de coronaperiode is opgestart. Bezieler en verantwoordelijke Julius gaf een interessante rondleiding over de ontmoetingsplek voor lokale boeren waar kennis uitgewisseld kan worden. Hij was heel gepassioneerd en liet ons de verschillende planten, bomen, dieren en kruiden zien. Het stuk land loopt zelfs tot aan de oever van de Nijl waar we een prachtig uitzicht hadden. Julius en zijn project leren jullie binnenkort nog beter kennen.
Na de rondleiding bezochten we de grootste school van het dorp, St. Stevens. De bicycling club, een initiatief van Henry van CooP-Uganda, had een bijeenkomst en dit keer stond onderhoud op het programma. De mekanieker van CooP-Uganda leerde aan meer dan 100 leerlingen hoe ze hun fiets kunnen herstellen tijdens praktijklessen. Wij keken toe en leerden zelf bij. Een platte band of een losse ketting mag nu geen probleem meer zijn. Een fiets hebben is 1 ding, een fiets onderhouden is minstens zo belangrijk. Zo kunnen ze hun fiets langer gebruiken en voor meerdere aspecten inzetten.
We hebben de dag afgesloten met een lekkere pizza waar we de hele week al naar uitkeken.
Groetjes
Mit, Jan en Nora

Comments 8

 1. Hallo Jan, fijn dat jullie het leven daar beter leren kennen en zelf nog bij leert hoe je je fiets kan herstellen en onderhouden. Zal van pas komen.
  Hier alles goed. Mijn concert zaterdag is schitterend verlopen samen met de blaasinstrumenten van de fanfare en een Oekraïne meisje dat viool speelde. Geniet maar van je verblijf daar en van het mooie weer. Vanaf morgen wordt het hier herfstweer. Dikke kus , oma

 2. Ik kijk elke avond uit naar jullie verslag-van-de-dag, en vind het altijd héél fijn om jullie verhaal te lezen en de foto’s te bekijken.
  Platte banden en losse kettingen leren oplossen vandaag! Papa zal blij zijn… 🙂
  Maar ik lees vooral ook dat jullie veel interessante mensen ontmoeten, die gepassioneerd willen delen in hun kennis en ervaringen.
  Wat een rijkdom voor jullie! Geniet verder nog volop van alles wat op jullie pad komt en van iedereen die jullie een stukje wil meenemen in hun leefwereld . Kijk, luister, voel en proef met open blik en groot hart, en ik kijk al uit naar jullie persoonlijke verhalen hierover bij thuiskomst!
  Groetjes en veel liefs!
  Marleen

 3. Een mooie getuigenis van hoe een fiets levens kan veranderen. Bedankt om ons elke dag jullie reis voor een stukje mee te laten beleven, we blijven volgen!

 4. Hey Jan, en alle anderen,…elke keer een andere verhaal, even pakkend, en steeds een keiharde confrontatie met de realiteit daar. Een ervaring die jullie (incl leerkrachten/begeleiders) nooit meer zullen vergeten! En steeds één terugkerend element : een fiets maakt wel degelijk het verschil! Top initiatief! Respect!

 5. Leuk om te zien hoe en wie de fietsen daar gebruiken. Het lijkt ook een superevaring voor alle deelnemers. Geniet ervan!

 6. Hé Jan,
  Wij kijken elke dag uit naar jullie verhalen!
  Wat een fantastische ervaringen doen jullie daar op.
  Geniet er maar ieder moment van!
  Geert&Els

 7. Verhalen en beelden van hoopvolle projecten tegen een achtergrond van armoedige huisvesting en infrastructuur…
  Zo dubbel om zien; wat moet dat niet voor jullie daar zijn…
  Heel mooi hoe Coop Africa de mensen empowert om vanuit hun noden samen naar oplossingen te zoeken.
  En hoe jullie, hierdoor begeesterd, en wij, hieraan kunnen bijdragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *