Dag 7: sterke vrouwen

Opstaan was geen pretje. De omgeving was mooi, maar te vochtig om te motiveren. De wagens waren nog nooit zo snel ingeladen om te starten aan de langste route van onze Ronde van België. Vandaag staat in het teken van sterke vrouwen. Nu de meeste mannen mee zijn op de eerste kruistocht, is het tijd om de vrouwen in de spotlights te stellen. We volgen eerst deels de route van de mannen die op pad gaan. We rijden stiekem een paar kilometer door Frankrijk. Maar maak je geen zorgen, deze verplaatsing is essentieel zodat de route geen 150km lang is. Gewoon zaak om niet te traag te rijden over die 5km en om op tijd terug in België te zijn. We rekenen op de goeie benen van onze leerlingen en dat was volledig terecht! Vooraleer we in Frankrijk geraken, moeten we wel eerst de Côte de Bohan-Sud op. Niet zo erg qua beklimming, maar misschien wel qua timing. Net na het ontbijt, juist op de fiets, met koude benen en whoppa… een bijna 4km omhoog! Dat kan pikken. Gelukkig staan er supporters langs de weg om ons naar boven te juichen. We nemen vandaag zeker de tijd om te genieten van het ongelooflijke landschap: eindeloze bossen met na elke heuvel, elke bocht wel een verrassend stukje natuur. Een landschap dat bol staat van geschiedenis, verhalen en mysteries.

En dat brengt ons naadloos bij Orval, waar Mathilde van Toscane omstreeks 1076 in het dal passeert. Mathilde, die weduwe was, rustte van de lange reis uit aan de bron in het dal. Terwijl zij met haar handen door het water gleed, verloor ze per ongeluk haar trouwring. De ring was een aandenken aan haar overleden echtgenoot, Godfried met de Bult en ze smeekte en bad tot God om hulp. Na haar gebeden keerde ze terug naar de bron. Een forel kwam boven met haar trouwring in de bek. Daarop riep zij uit: “Dit is werkelijk een gouden dal!”. Orval, “val d’or” betekent “gouden dal”(Latijn: aurea vallis, vandaar Orval). Ze besloot uit dankbaarheid op deze gezegende plaats een klooster te stichten.  De bron heet tegenwoordig de Mathildebron. De plaatselijke traditie wil dat elk jong meisje dat een geldstuk in de bron werpt binnen het jaar zal trouwen. We hebben wat muntjes achtergelaten en hebben onze huwelijksuitnodigingen op zak …

Nog een plons in de Semois later, terug genieten van de aanmoedigingsfilmpjes van het thuisfront en de toeristische informatie van (oud-)leerkrachten. Wanneer de voetbalwedstrijd eindigt in 4-2 voor de koala’s, is alle energie van de dag opgebruikt. Het is tijd om te genieten van de stilte van de Ardennen, van de lach van een medefietsers die deze titanische tocht in de benen heeft en van het gewoon samen mogen zijn. Wat hebben we dat moeten missen.

Comments 13

 1. Allemaal sterke vrouwen en sterke mannen!!
  Veel succes vandaag met de hoogste beklimming van de reis!
  En Seppe, ge weet waar ge moet aanvallen hé op de La Redoute!!

 2. Wat een prachtig verhaal! Ik blijf vol bewondering voor jullie heldenmoed. Blijven trappen!

 3. Amai, echt weer super straf! Gelukkig kwam de zon er wat door om jullie aan te moedigen tijdens 1 van de zwaarste ritten en zijn er de natuur en de uitzichten om jullie te belonen tijdens al die ongelofelijke inspanningen! We duimen vandaag voor het juiste weer, goeie benen, mooie omgeving om van te genieten, een overwinningsgevoel aan het einde van elke beklimming onderweg en zeker vanavond als jullie de allerzwaarste ritten van deze ronde getrotseerd hebben! Geniet met volle teugen!

 4. Dit is een verhaal van sterke fietsers en begeleiders.
  Veel moed voor de beklimming van het hoogste punt van de ronde.
  En voor daarna: geniet van het overwinnen van La Redoute en van mekaar.

 5. Veel succes, moed, doorzettingsvermogen, … voor de laatste ritten gewenst.
  Heel veel respect en bewondering voor jullie allemaal.

 6. Een geruststelling om de zon te zien! Hopelijk kan Wout jullie motiveren om er nog keihard voor te gaan. ’t Is gene Ventoux, maar jullie prestatie is zo vreselijk knap.
  Geniet er van moedige trappers. Wij duimen voor meer zon, sterke benen en de nodige rust om te recupereren!

 7. wat een tocht … heel fijn om te volgen hoe en waar jullie zijn. En wat een team achter al die coureurs, heb al enkele foto’s gezien van volle winkelkarren – de buikjes van de renners komen niets tekort denk ik :-), nog enkele dagen en dan komen jullie weer op gekend terrein, geniet er nog van, wij genieten mee !

 8. Waf woef waf!! (en miauw 🙂 )

  Vrij vertaald: Amaai zo knap! Iedere dag opnieuw de moed vinden om fiets-tenuekes aan te trekken, tenten op te frommelen, op dat zadel te kruipen en weer 100+ km af te malen! Zonder verpinken duizenden hoogtemeters klein maken en duizelingwekkende snelheden ontwikkelen. Om daarna de kracht te vinden om die verfrommelde tent open te gooien en nog gezellig samen te zitten tot het slaaptijd is…

  Zeven maal zeventig maal PROFICIAT voor al die moedige trappers! Benieuwd naar de stroom verhalen die er ongetwijfeld aankomen 🙂

 9. Wat een prachtig avontuur trappen en leven jullie daar bij mekaar. Wat een teamspirit, wat een wilskracht, wat een pracht. Keep going.

 10. Wij zouden onze helden vrijdag tijdens de laatste rit op diverse plaatsen, waar zij passeren, willen gaan aanmoedigen .
  Is het mogelijk ons enkele plaatsen waar zij passeren op te geven.
  Alvast bedankt

 11. girl power !!! Knap dat zij hun mannetje staan. Hopelijk niet te veel muntjes in de bron gegooid. 🙂
  Wat een ‘once in a lifetime’ ervaring krijgen deze jongeren mee in hun rugzak. Dankjewel.

 12. Wat hebben ze het ALLEMAAL super goed gedaan..echte toppers ,al de groepen waren even entousiast,mooi om te zien.
  We hebben er van genoten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *