Dag 6 Godfried van Bouillon en de eerste kruistocht

De kortste rit van onze reis. Het parcours gaat voortdurend op en neer, soms glooiend, soms klimmend. Voor je het weet heb je een pak meer hoogtemeters dan we tot nu toe gewend zijn. Dus de kortste dag is zeker geen rustdag. 

We willen twee onderwerpen vermijden: corona en het verschrikkelijke weer. Op de zeldzame droge momenten nemen we voldoende foto’s om ons geheugen te bedotten. De fietsers maken zich klaar voor een eerste kennismaking met de Belgische Ardennen. Plantis de Vivroule, Côte de Daverdisse en Pinval staan op het programma. Een kleine lichamelijke oefening is dan ook aan de orde. De bevoorrading is in het boekendorp Redu, een prachtig dorp in het hart van de Belgische Ardennen. Sinds Pasen 1984, toen in de Ardennen de eerste markt van zeldzame en tweedehands- boeken werd gehouden, verwelkomt Redu boekenliefhebbers uit de hele wereld. Vandaag de dag telt het dorp een vijftiental boekhandels die gespecialiseerd zijn in de meest uiteenlopende onderwerpen in verschillende talen : natuur, literatuur, geschiedenis, reisverhalen, muziek, archeologie, stripverhalen, kinderboeken, enz.

We rijden door een streek die gekenmerkt wordt door uitgestrekte bossen en prachtige valleien.  Je krijgt het ene spectaculaire vergezicht na het andere wanneer we op kilometer 82 afdalen naar de meanderende Semois. We gaan op weg naar de plek waar de eerste kruistocht startte: Bouillon. A la Chaire à Prêcher is de plek waar volgens de legende Pieter de Kluizenaar de bevolking heeft opgeroepen om Godfried van Bouillon te vergezellen op zijn eerste kruistocht. We fietsen langs nog een plek waar een gruweldaad plaatsvond. De “Tombeau du Géant” komt van de legende van een Gallische held, met een indrukwekkende omvang, die weigerde zich gevangene te laten nemen door de Romeinen en er de voorkeur aan gaf om zich van de rots te gooien in plaats van de te sterven in het arena van het Colosseum.  De dag nadien vonden de mensen van Botassart zijn lichaam en begroeven hem op de top van de heuvel omringd door de rivier. Deze plek wordt in vele toeristische brochures, postkaarten en posters in luchthavens gebruikt.

En onze camping hoort eigenlijk ook op een postkaart. Rustig langs de Semois, groene oevers en enkel bomen rondom ons. Een klein plonsje hoort bij de ontspannen sfeer die er heerst. Leerlingen wassen niet enkel zelf af, halen camionetten leeg en zetten hun tenten op; ze krijgen nu ook les in fietsonderhoud en kleine reparatie. Dat het hier best gezellig is …

Comments 11

 1. Jullie blijven super positief ondanks dat slechte weer en de zware beproevingen! Heel fijn om te mogen lezen! Doe zo verder! Super knappe prestaties weeral!

 2. Blij dat jullie de hoogtemeters overwonnen hebben! Op naar de volgende op dag 7! Hopelijk voelen jullie onze aanmoedigingen tot ginder. Jullie mogen in elk geval apetrots zijn op wat jullie aan het presteren zijn! Veel succes nog!!

 3. Ongelooflijk hoe het positieve uitstraalt van deze groep.
  Dit wordt een beleving waar jullie uw verder leven met vreugde en fierheid gaan aan terug denken.
  Fier op jullie 🤗👏👏

 4. Goe bezig, mannen! Volhouden is de boodschap. Ge zijt al een stuk over de helft! Geniet ervan.

 5. Zoooo fier op al die moedige trappers…!! Zoveel bewondering voor hun doorzettingsvermogen en engagement. En ook een dikke dankuwel aan alle volwassenen die zo goed voor onze kinderen zorgen, op alle vlakken!
  Nog veel plezier op deze laatste dagen, jullie doen dat allemaal supergoed!

 6. Ondanks de weersomstandigheden voelen we hier enkel warmte uit al jullie berichten! Wat een topprestaties die jullie leveren. We zijn zo benieuwd naar die verhalen die jullie voor altijd zullen bijblijven!
  En chapeau aan zij dit dit voor jullie allemaal mogelijk maken! Merci al aan al die begeleiders!!
  Succes nog de komende dagen!!

 7. Hier aan het thuisfront wordt er ook NIET gesproken over corona of het weer… We praten alleen nog over jullie straffe prestaties 😉
  Nog even volhouden!!

 8. toch ongelooflijk wat jullie doen!!! Daar doe ik mijn hoed voor af. Mooie omgeving en een toffe bende bij elkaar. Zeg nu zelf dat is toch het leukste, mooiste en gezelligste dat er is . En dat van dat fietsonderhoud vind ik een absolute bonus 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *