Dag 4: Vincent van Gogh en zijn passage in België

We eindigen de verkenning van de Eerste Wereldoorlog met het bezoek aan het kerkhof waar zowel het eerste als het laatste slachtoffer van deze gruwelijke periode begraven ligt. Nadien is het tijd voor een andere donkere tijd uit onze geschiedenis. We fietsen door een gebied waar heel wat sporen van de industrialisatie van België te vinden zijn. Terrils, boortorens, arbeiderswijken en heel wat nieuwe technologie. De ruwheid van deze streek is prachtig weergegeven door een van de grootste kunstschilders, Vincent van Gogh. Op zijn zoektocht naar zichzelf, zijn kunnen en zijn onderwerpen, heeft hij een tijdje in deze buurt gewoond. We fietsen langs het station dat van Gogh verwelkomde in België en langs de twee huizen waar hij heeft gewoond.

We volgen vandaag en de komende dagen vaak de RAVeL. Een Ravel  is een comfortabel en veilig netwerk voor de trage weggebruiker. De groene wegen zijn aangelegd op jaagpaden en oude spoorlijnen. Deze groene routes worden geleidelijk aan met elkaar verbonden tot 10 regionale en 4 internationale routes. Ze doorkruisen heel Wallonië. Dankzij de RAVeL, de groene wegen en fietsroutes kan je meer dan 2.000 km rustig door Wallonië fietsen.

We slapen vanavond aan het Lac d l’Eau d’Heure, het grootste watergebied in België.  In totaal zijn er vijf meren met een gezamenlijke oeverlengte van 70 km. Hier vierden we de verjaardag van een van de deelnemers, keken we uit naar wat morgen kwam en zochten we vooral warmte op. Een regengordijn kwam ons tegemoet en was niet te vermijden. Het heeft invloed op de moraal maar zeker niet op de sfeer. Zelf afwassen per bubbel, eten tot de maag gevuld is en nadien aan tafel blijven zitten om gezellig na te kaarten, vrienden worden met de vrijgezellefeestvierders aan de andere kant van het pad, zingen voor de jarige, fietsen laten herstellen en eindelijk nog eens durven genieten van elkaars aanwezigheid. We zijn bijna in de helft van de reis, en de grote beklimmingen komen er nu aan. Hopelijk komen we nu enkel nat van het zweet aan…

Comments 13

 1. Jullie zijn een toffe straffe bende doorzetters met het hart op de juiste plaats! Geniet met volle teugen van dit onvergetelijk avontuur! Jullie zorgen er zelfs voor dat we mee kunnen genieten van aan de zijlijn via de foto´s, filmpjes en verhalen! Dank u wel daarvoor! We supporteren de volgende dagen extra hard verder, maar ik ben er van overtuigd dat jullie ook die extra straffe ritten tot een goed einde gaan brengen! Veel plezier!

 2. We duimen van hier tot daar
  voor droge (en zonnige) dagen
  We zijn er zeker van dat jullie ondertussen
  over getrainde spieren beschikken
  om die Ardense hoogtes met gemak te verslinden!
  En hoe zotzalig om eindelijk weer gewoon te mogen zijn,
  18 en plus
  en gul te mogen genieten van ‘t leven 😉

  Grote groet
  Kaat
  Tom
  Otto

 3. Zalige verhalen! Fijne inzet die er af spettert! Verhalen voor het leven!

  En nog vatten de thuisblijvers niet elk detail, elk gevoel…

  Geniet van elke trap, stoemp en platte band! Van elke regendruppels en van de zon (insmeren zenne 😜)

  En voorzichtig op de baan he!

 4. We supporteren vanop afstand, meer dan 1,5 m 🙂
  Geniet van deze boeiende en sportieve tocht. Smeer de beentjes maar in de komende dagen!

 5. Hoed af voor deze TOPPERS, jullie doen het geweldig ondanks het niet echt meewerken van de weergoden.
  Op naar het tweede deel van jullie fietstocht.
  Wij zijn in gedachten bij jullie !!

 6. Blijven stoempen, mannen ! En vrouwen!
  Jullie zijn goed bezig !!!!
  Ik duim voor droge wegen …

 7. De allermooiste Ardennen komen eraan! Dat wordt een extra uitdaging. Af en toe eens goed vloeken, kan deugd doen en is helemaal toegestaan. Maar het is wel in het Frans te doen nu hé! Wie zich de uitleg van meneer Collier van het 4de nog herinnert weet dat het woordje ‘merde’ alvast geluk brengt en leidt tot succes! ‘Merde’!

 8. Ik duim dat de weergoden jullie wat beter gezind zijn vandaag! De foto’s van een een bende jongeren samen aan tafel na een heuse inspanning zijn ontroerend. Wat fijn dat jullie nog eens écht samen mogen zijn.
  Geniet ervan en vreet die kilometers!

 9. Symbolisch het weg dat Van Gogh volgde om zichzelf te zoeken. Het pad dat jullie rijden om anderen te steunen en kansen te creëren. Het enige dat mankeert is een mooie bos zonnebloemen :-).
  Ondanks de wisselvallige dagen hoop ik dat de sfeer en de moed erin blijft. veel plezier gewenst op deze onvergetelijke tocht.
  En de groetjes aan iedereen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *