Dag 3 in het spoor van de Groote Oorlog

Vertrekken met het zicht op de Ijzertoren kan maar 1 thema inhouden. Het is een omgeving waar meer dan 100 jaar geleden de Groote Oorlog fel heeft gewoed. De route leidt langs talloze kerkhoven waar vele nationaliteiten hun laatste rustplaats vonden, langs bunkers en loopgraven, langs verwoeste steden en heropgebouwde dorpen. Ieper is hierin een groot voorbeeld. In de kerk ligt de echte leeuw van Vlaanderen begraven, maar echt historisch is de stad niet meer. Een ideale plek om de lunch te eten en langs de Menenpoort de stad te verlaten.

In de voormiddag rijden we door het Heuvelland, deze streek is al jaren het strijdtoneel tijdens Gent-Wevelgem, een wielerklassieker. Het is een wedstrijd met heroïsche passages in de Moeren, draaien en keren, het ene na het andere bergje tot je er horendol van wordt en af en toe een onverharde weggetje. We selecteerden we de Baneberg. Ook de Kemelberg, met zijn bunker uit de koude oorlog, stond op het programma. De eerste grote beklimming en felle afdaling. Twee exquise smaakmakers, twee bergen die doordrenkt zijn van bloed, zweet en tranen. Eens uit het Heuvelland volgen we de Leie en de Schelde. Rustige en vooral vlakke wegen tot in Doornik. Heel wat fietsen hebben hun gebreken getoond, maar dankzij het late werk van de twee techniekers en verpleegsters, zijn zowel de fiets als het lichaam hersteld. De maag werd gevuld met wraps met kip, de gezelligheid op de camping viel de paar andere toeristen ook op. Een fijne derde dag op onze ronde van België.

Comments 11

 1. Proficiat aan iedereen.
  Zeker ook aan degenen die zorgden dat het een combinatie is van fysieke inspanning en beklijvende wetenswaardigheden.

 2. Wat ongelooflijk fijn om jullie avonturen te kunnen volgen! De foto’s en verhalen ademen ‘zomervakantie’ en jeugdig enthousiasme. Wat jullie het afgelopen jaar verzet hebben aan werk en creativiteit om fietsen bijeen te sparen voor CooP-Africa, daar is die steile Kemmelberg toch niets tegen zeker! 😉 Zo ‘stoempe-stoempe-stoempe’ doorheen West-Vlaamse velden langs klaprozen, begraafplaatsen en wuivend graan, daar gaat mijn hart toch iets sneller van slaan. (Stiekem jaloers 😉) Doe dat nog goed, fietsertjes, en GENIET! 💪 We kijken hier al uit naar de Ardennen.

 3. Toppers, van de eerste tot de laatste! Zo fijn om mee te volgen en heel inspirerend 🙂

 4. Deze ronde is heel erg straf,
  het plezier straalt geweldig van de foto’s af.
  Laat de regen jullie niet uit het lood slaan!
  Goe bezig mannen(en vrouwen), blijven gaan…
  Met de eitjes die we naar de Colletienen brachten
  hopen we dat jullie nog heel wat zon mogen verwachten.
  Ook leeglopers en klapbanden
  Laten het enthousiasme zeker niet stranden
  Begeleiders, mechaniekers, nurses en kookploeg helpen elke dag weer,
  en jullie zorgen mee voor de fantastische sfeer
  Nog heel veel fiets en ander plezier,
  in al de komende dagen , met eindbestemmong Lier

 5. Een warme dankjewel ook voor jullie liefdevolle zorgen voor die toptieners van ons. Geniet samen met volle teugen en zorg goed voor mekaar. De vermoeidheid laat zich wellicht stilaan voelen en dan is t fijn om op een hechte en enthousiaste groep te kunnen leunen.

 6. Dat jeugdig enthousiasme! Die solidariteit dichtbij en veraf. Dat zorgen voor elkaar, jong en minder jong…mooi!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *