Hellen Kakungulu

Wanneer je beperkte middelen en tijd hebt en je wil daar het maximum uithalen, dan heb je een Hellen nodig. Met een ongelooflijke passie en gedrevenheid is zij data-analiste bij Coop-Uganda. Samen met haar teamleden Henry en Mercy zorgt zij ervoor dat de fietsen terechtkomen bij de leerlingen, gezondheidswerkers en ondernemers die het het hardste nodig hebben.

De fondsen die Coop-Uganda ter beschikking hebben, zijn spijtig genoeg beperkt en steeds te weinig voor het grote aantal aanvragen. Zo bezochten we Jinja Secondary School waar 300 studenten een fiets hebben aangevraagd, waarvan slecht een beperkt aantal een fiets hebben gekregen. Een fiets maakt een verschil, een fiets geven of niet heeft een impact op de toekomst van een leerling. Hoe maak je die keuze? Hoe beslis je wie een fiets krijgt en wie niet?

Het team kan niets aan het toeval overlaten. Aan cijfers van de overheid hebben ze weinig. Dus gaan ze zelf aan de slag. Met wetenschappelijke precisie voeren zij baseline-metingen uit. Voeren ze gesprekken met leerlingen, scholen, leerkrachten, ouders, communities,… Wanneer er iets fout loopt, grijpen ze in. Steeds met het belang van de leerling op de eerste plaats. De tijd, moeite en toewijding die dat vragen, zijn ongelooflijk. De doortastendheid die Hellen daar bij aan de dag legt, is bewonderenswaardig.

Tijdens de dagen dat wij in haar voetsporen mochten volgen, viel het ons op hoe zij op elke school leerlingen kende bij naam. Hoe zij op haar kwamen toegelopen om iets te vragen. Hoe zij als vrouw van de harde en duidelijke cijfers, zich moederlijk over hen ontfermde. De combinatie is een zegen, de uitwerking op de fietsers is hartverwarmend.

Niet enkel professioneel is ze een bewonderenswaardige persoonlijkheid. Op haar vierde verjaardag kreeg ze van haar papa een fiets en daar is haar liefde begonnen. Ze kreeg de kans om een diploma biostatistiek te behalen en nu heeft ze een nieuwe hobby naast al haar werk voor CooP-Uganda: het behalen van een master in de gezondheidszorg. En die is binnen handbereik, enkel de thesis staat tussen haar en een extra diploma. Hellen verzamelt en analyseert data die de eerste lijn in een health centre verzamelt over nieuwe patiënten. Gewicht, lengte, … de standaardzaken. Op basis van deze data gaan artsen een diagnose stellen. Maar wat als deze data niet accuraat of zelfs juist zijn? En wat als de artsen medicatie voorschrijven op basis van deze data waardoor er nieuwe complicaties optreden? Momenteel ziet het er naar uit dat de data van zeer slechte kwaliteit zijn en wil ze met haar thesis de overheid adviseren om werk te maken van een beter datasysteem. Dit is de enige manier om met beperkte middelen een verschil te maken.  

Wij gaan vandaag nog even op bezoek bij de Belgische ambassadeur in Kampala om haar verhaal te vertellen. Het verhaal van Hellen, maar ook van Mercy, Stephen, Edgar, Henry, Marieke, Asumani en Ashiraf. Van Bosco, Cathy, Luuk, Isima, Lillian, Obedi, Julius Nile farm en Julius Office.  Zij zijn het vertellen waard want hun verhaal klopt. En dat hebben we met elke vezel gevoeld. En dat zullen we met overgave vertellen aan iedereen die het wil horen, met als kick-off de Oegandavond op vrijdag 22 november op Campus Sint-Ursula. Blij dat je daar bij kan zijn!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *