Aanschuiven aan de deur, de belangrijkste, mooiste en vaakst gesloten deur van Jinja Secundary School. Deze school heeft al een lange geschiedenis. Opgericht in 1948 onder koloniaal bewind voor de Indische gemeenschap, zorgt dat het onderwijs in de muren zit. Maar de manier waarop het onderwijs wordt ingericht, heeft een evolutie ondergaan. Net als in België moeten er nieuwe visies geïmplementeerd worden: het competentiegericht werken is het nieuwe doel. De update van het schoolsysteem zorgt dat de 4511 leerlingen niet enkel meer theoretische kennis krijgen, maar het ook leren toepassen binnen een persoonlijke context. De les PowerPoint met 130 leerlingen zorgt tevens dat de eerste stappen naar digitalisering gezet worden. Het doel is dat alle Oegandese leerlingen toegang hebben tot de digitale poort naar de wereld. En dit op het moment dat wij in België de smartphones weer bannen van de speelplaats.
Maar de deur ging open. De directeur kwam speciaal langs voor dit belangrijk moment. Jozef, de verantwoordelijke van Scouts Jinja, en Charles, de vrijwillige leerkracht die het aanspreekpunt is voor Bike4All en andere CooP-takken op deze school, slaagden er in om de directeur naar school te laten komen en zijn deuren open te zetten. In een bureau vol sportbekers, waaronder van de vrouwenvoetbal, werden we een voor een de hand geschud. Onze naam spellen, de charmante manier van elkaar begroeten, de specifieke handshake die we ondertussen al onder de knie hebben, het invullen van het gastenboek,… officieel welkom heten; we kennen het. De directeur bedankte voor de samenwerking … want er stond een jongeman mee in de rij. Gerard, een stille en verlegen leerling, is de winnaar van de logowedstrijd van Bike4All. Via Scouts Jinja neemt hij deel aan het project. Hij kijkt alles met grote ogen aan.
Bike4All is een samenwerking tussen de jongeren van Scouts Jinja en Wevelgem, met de ondersteuning van de stad Wevelgem, CooP-Uganda, CooP-Belgium en Jinja SS, wil een fietsecosysteem in Wevelgem en Jinja uitrollen. Het doek is een totaalpakket waarin fietsen betaalbaar en beschikbaar zijn, mensen weten hoe ze moeten fietsen, veilig en prettig kunnen fietsen, met mogelijkheden om hun fiets te repareren, met lokaal beschikbare reserveonderdelen en dit in een cultuur met een positieve houding ten opzichte van fietsen. Via (digitale) uitwisseling stippelen ze strategieën uit om fietsen en fietsgebruik te promoten en in een mondiaal daglicht te plaatsen bij de plaatselijke gemeenschap. Dit driejarig project verdient een eigen logo. Aan de wedstrijd konden zowel jongeren uit Jinja als uit Wevelgem deelnemen. De uiteindelijke winnaar werd Gerard. Zijn overwinning werd onthuld tijdens de opening van het fietsatelier in Wevelgem waar onze ambassadeurs getuigen van mochten zijn. Nu waren het onze leerlingen die zijn prijs mochten uitreiken tijdens hun inleefreis.
Al was dat zonder de geplogenheden gerekend. De verantwoordelijke van CooP-Belgium moet de prijs officieel overhandigen aan de directeur en hij geeft een speech om de prijs aan de winnaar te geven. De directeur roept op om creatief te blijven. Creativiteit maakt het leven rijker. Trots schuilt in de ogen van de directeur, maar ook van Gerard. Tijdens de finale meeting tussen de leerlingen van Oeganda en de nieuwbakken ambassadeurs van CooP-Belgium en de Enabel, droegen alle leerlingen een vest van Bike4All met het logo van Gerard. De ontwikkelingssamenwerkingsorganisatie van de Belgische overheid kreeg uit eerste hand te horen wat een meerwaarde de fiets is … een meerwaarde voor iedereen … een Bike4All. We merken de kracht van samenwerking, de mogelijkheden die kansen worden. Enabel heeft dat duidelijk gehoord want de samenwerking om de gemeenschap diepgaand te ondersteunen is dankzij deze meeting gestart. En zo ontstaan ook nieuwe inzichten in de geesten van iedereen in de ruimte.
Comments 1
Toch wel een interessante ‘beleving’ !